W-ülés | SzuperAnyuka
Főoldal » SzuperMozgó » W-ülés

W-ülés

A W-ülés leggyakrabban a mászás és az ülés megindulása körül kerül elő.

Sok baba rövid, átmeneti időszakban használja, amíg nem elég stabil az ülése, mert ebben a helyzetben sokkal könnyebb megtartani magát. Ebből viszont nehezebb is a gyors hely- és helyzetváltoztatás így idővel leszoknak róla. Akiknél hosszabb ideig fennmarad, azoknál a gyerekeknél nagy valószínűséggel már előtte is (vagy ezzel egy időben) találunk csípő körüli problémát, lazaságot vagy feszességet.

W-ülés okai

Többféle izomtónus-eltérési nehézség is okozhatja azt, hogy ezt a stabilabb ülést választja a kicsi. Nem szerencsés abból a szempontból, hogy a csípőízületet nagyon terheli (a combcsont feszül ki a vápából, azt őt tartó “tokból”), a térdízületeket is erősen terheli. Ezért instabil csípőjű, csípőficamos gyerekeknél mindenképp javasoljuk, hogy korrigálják ezt a testhelyzetet nyújtott-, “Z”-, sarok-, vagy törökülésre.

A W-ülés mikor ártalmas, forduljunk e szakemberhez?

Z-ülésre bíztathatjuk a kicsit a W-ülés helyett

A Z-ülés a legstabilabb a kicsiknek. Kényelmesen tud játszani közben, nem feszülnek az ízületei, gyorsan tud helyzetet változtatni belőle.

Nyilván minden helyzetet nem tudunk megakadályozni, nem cél hogy megállás nélkül piszkáljuk a gyereket, de hosszabb időre ne hagyjuk így. Ha sűrűn, huzamosabb ideig látjuk ezt az ülést, és nem ismerjük az okát, mindenképp nézzünk utána, mi lehet az. Nem az a cél, hogy megszüntessük teljesen ezt az ülésformát, hanem az, hogy az okot feltárva, az okkal foglalkozzunk megfelelő, célzott tornával. Így a W-ben ülés kényszere is csökkenni fog magától.

Szerzőnk Monspartné Szécsi Anikó, a SzuperMozgó konduktora

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük