Mikortól szabad felültetni a babát? | SzuperAnyuka
Főoldal » SzuperMozgó » Mikortól szabad felültetni a babát?

Mikortól szabad felültetni a babát?

A válasz elég egyszerű: amikor a baba már magától is tud ülni. Amíg még nem tudja magától felvenni ezt a pozíciót, nem szabad felültetni.

A baba hátizmai a kúszástól, mászástól, sok hason fekvésben fejemelgetéstől fejlődnek. Ha nem képes még magát ülő helyzetbe hozni és a pozíciót megtartani, akkor a hátizmai még nem elég fejlettek.
Ha mégis ültetjük, kitámasztjuk a babát, izmok híján a gerincoszlop tartja meg, a teljes súly a csontokra nehezedik, ami gerincferdülést okozhat.

Mit használhatunk ültetés helyett?

Ha már tartja a fejét a baba, akkor olyan babakocsiba, babafotelbe lehet ültetni, ami a teljes hátát alátámasztja, tartja, de nem 90 fokban van döntve, hanem jobban, félig fekvő helyzetben. Ezek leginkább a pihenőszék és a babahordozó jellemzői. Ilyenkor gyakorlatilag nem ül (nem a gerincoszlopon van a súlya), hanem fekszik, csak meg van döntve egy kicsit (max. 120-150 fokban). Így kilát, mégsem terheli extrémen magát. Nyilván ne ebbe a testhelyzetbe hagyjuk fél napokra, inkább csak alkalomszerűen használjuk őket.

Mi számít önálló felülésnek?

Becsapós dolog, hogy sok baba már 3-4 hónaposan próbálgatják felhúzni magukat ülésbe pl. hordozóban, pihenőszékben. Talán néha sikerül is nekik. De ez még nem azt jelenti, hogy kellőképpen fejlett a hátizomzatuk.
Az önálló felülés azt jelenti, hogy segédeszköz nélkül (nincs hordozó, nem kapaszkodnak semmilyen tárgyba, se anya ujjába) képesek felülni.

A nagy mozgásfejlődési állomások sorában, mikor szoktak felülni a kicsik?

mászásból felül a baba

Nem szabad a babát felültetni, meg kell várni, hogy magától üljön fel. Mászás közben kiteszi a popsiját oldalra, majd felegyenesíti a felsőtestét.

A felülés leggyakrabban nem a hanyatt-fekvésből történő felülést jelenti, hanem a legtöbb baba elsőként mászás közben, négykézlábas helyzetből hátra tolja a popsiját és leteszi a földre. Jó esetben oldalra, Z-ülésbe. Kevésbé szerencsés helyzetben a két lába közé teszi le a popsiját W-ülésbe. A hasizomból való felülés csak sokkal később, 1 éves kor után szokott sikerülni.
Nem ritka jelenség, ha a baba hamarabb áll fel, mint ahogyan ül. Ez egyáltalán nem baj. A mozgásra már képesek, néha 1-1 pillanatra talán le is ülnek, de aztán mennek tovább a maguk útjára. Ha a baba már legalább 1 hónapja kúszik vagy mászik, feláll, akkor jó eséllyel az ülés is meg fog jelenni. Ha mégsem, akkor érdemes kipróbáltatni vele, hogy ha leültetjük és támaszkodik a kezeire, akkor sikerül e megtartania magát. Ha igen, akkor némi gyakorlás és egyensúlyfejlesztés után fog menni a dolog.

“De hát úgy szereti! Hason meg csak sír…”

A legtöbb baba persze szeret ülni, mert így mindent lát. A gond az, hogy a baba a mozgás által fejlődik. Kellemetlen a hason fekvés, főként egy olyan babának, akit üléshez szoktattak, de a túlságosan sokat ültetett babák mozgásfejlődése lassabb lehet, mert ülve is mindent látnak, így elveszik az alapvető motivációjuk.
Érdemes ügyeskedni, hogy megtaláljuk az aranyközéputat, hogy öröme is legyen, de eközben megfelelően fejlődjön.

Hogyan tudunk segíteni babánknak az önállóan felülni?

SzuperMozgó csoportunkban szakértőink mutatnak gyakorlatokat, hogyan tudjuk rávezetni a kicsit a felülésre, melyik a legstabilabb ülési póz a babának, milyen helyzetet kellene elkerülni és sok hasznos kérdésre is választ adnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük