A gyerekülés menetirányba nézhet, ha a gyerek izomzata elég erős hozzá.
Főoldal » SzuperMozgó » Mikortól fordítható a gyerekülés menetirányba?

Mikortól fordítható a gyerekülés menetirányba?

Erre akár egyszerű is lehetne a válasz: amikor a gyártó ajánlja. Csakhogy ez ennyire nem egyértelmű. Sok szülőnek jelent dilemmát, mikor fordítható meg a gyerekülés, hiszen nem csak a kilók és centik határozzák meg, hogy elég erős-e a gyerek nyak- és gerincizomzata a biztonságos menetirányba néző utazáshoz.

A babahordozóval az isofix talpon egyszerű dolgunk volt, hiszen azt csakis menetiránynak háttal lehet a kocsiba berakni, hiszen az újszülött, csecsemő nyaka és gerince annyira gyenge, hogy nem tudná a kis fejét megtartani egy esetleges ütközésnél.

Tulajdonképpen ez az első és legfontosabb kérdés, hogy mikor elég erős már a gyermek izomzata, hogy menetiránynak megfelelően utazzon.

A tartóizmok fejlődése a mozgásfejlődés alatt:

Ahogy a baba halad előre a mozgásfejlődés útján, úgy erősödnek folyamatosan a gerinc tartóizmai. A forgás, kúszás, mászás során érik el azt a megfelelő izomerőt, amely már ülés és állás során meg tudja tartani a gerincet és a fejet függőleges helyzetben is. Állásnál, és járásnál már a csípő körüli izmok megfelelő izomereje is elengedhetetlen. A kicsik feje még elég nagy súlyt képvisel az egész testtömegükhöz viszonyítva, mely a növekedéssel együtt fokozatosan éri el a felnőtt korra jellemző arányt. Minél nagyobb a gyermekünk, annál kisebb lesz a fej súlya arányaiban a test tömegéhez viszonyítva, így kisebb energia szükséges a fej megtartásához a nyaki gerinc izmainak. Ütközéseknél az egyik legnagyobb sérülést a fej előre- majd hátracsapódása jelentheti, annak nagy tehetetlensége miatt. Leginkább ezért érdemes a lehető legtovább menetiránynak háttal utaztatni gyermekünket.

Menetiránynak háttal beköthető gyerekülés

Amikor kezdtük kinőni a hordozót, felmerült a kérdés, hogy milyen gyerekülést válasszunk. Első lépésként egy autós magazinban ellenőriztük a törésteszteket, és ezzel eleve leszűkítettük a kört, majd a rostán fennmaradt üléseket végignézve láttuk, hogy van olyan köztük, amit még háttal is be lehet szerelni az autóba, és 360 fokban forgatható. Végiggondolva, hogy én mitől érezném jobban magam, hiszen az esetek nagy százalékában a gyermekem velem utazik az autóban nap mint nap, arra jutottunk, hogy továbbra is háttal szeretnénk utaztatni, amíg azt a méretei megengedik. Az ülés, amit választottunk, háttal a menetiránynak még egy kicsit dönthető is, így kényelmesebben tudott benne utazás közben aludni. Hozzáteszem, hogy nem panaszkodott, gond nélkül viselte, hogy csak oldalra lát ki az autóból. Persze, ez nem minden gyermekkel megy ilyen könnyen. Most 20 hónapos, és őszinte leszek, én tegnap tettem bele először menetirányban az autósülésbe. A legfőbb indok az volt, hogy már hajlított helyzetben sem fért el kényelmesen a lába, és egyre többet elégedetlenkedett, ha megálltunk egy lámpánál, mert nem értette, miért nem megyünk.

Menetirányba fordítás

biztonságos gyerekülés

Menetirányba fordított gyerekülés

Kizárólag a biztonsági elvek vezettek minket végig, míg végre megfordítottuk az ülést. Ugyan a kisfiunk már egyévesen is elérte a gyártó által ajánlott paramétereket, hosszban és súlyban, és egy elég masszív alkatú gyermek, így ezeket a kérdéseket nem kellett mérlegelni. De, mivel nem egyformák a gyerekek, sokan kisebbek az átlagosnál, esetleg gyengébb izomzatúak, ebben az esetben mindenképp azt javaslom, hogy inkább háttal utazzanak, amíg a gerinc körüli tartóizmok meg nem erősödnek. Ne a kor szerinti ajánlást nézzük, a súly, a magasság és a mozgásfejlődési fázisa sokkal mérvadóbb. Mostanában már a gyártók is inkább eszerint javasolják az ülés választását, és így kategorizálják a termékeiket.

A mi gyerekülésünk menetiránnyal szemben pajzsos megoldással köthető be, ami felülről is fogja a gyermeket. Sok gyerek furcsának, kényelmetlennek tarthatja ezt a megoldást. A kisfiam is elsőre elég erőteljesen nyilvánította ki nemtetszését, de amikor látta, hogy most már szemben ül, azonnal elfogadta, de ez nem biztos, hogy mindenkinél könnyen megy.

Szeretném újra felhívni a figyelmet, hogy a biztonsági utasításokat tartsuk be, és használjuk az öveket, csatokat és mindent, amit kell, különben nem tudjuk a maximális biztonságot elérni. Ez triviálisnak tűnhet, de láttam már olyan jelenetet, ahol a szülők betették a 3 év körüli gyermeküket az ülésbe, majd sem őt, sem magukat nem kötötték be, és úgy indultak útnak. A gyerekülés vagy ülésmagasító használata (az ülés saját vagy az autó biztonságiövet becsatolva) 135 cm-ig kötelező a hátsó ülésen. És nem csak kötelező, hanem életmentő is!

Itt szeretném felhívni a figyelmet, hogy a jobb egyes ülésbe csakis abban az esetben tegyünk gyerekülést, babahordozót, ha a légzsák kikapcsolható!! És egyébként is minden esetben tartsuk be a beszerelésnél a gyártó utasításait, gyermekünk biztonsága érdekében.

Összegezve azt javaslom, azon túl, amit a konkrét gyerekülés használati utasításában találunk, hogy mérlegeljük gyermekünk testalkatát, habitusát, és nem utolsósorban azt, hogy mit enged meg a pénztárcánk, mert ez sem egy elhanyagolható szempont. Sok üzletben már vannak szakképzett eladók, bátran kérjünk tőlük tanácsot.

Biztonságos utazást Mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük