Nagyon vágytam már régóta valamire, amit úgy igazán rágni kell. Amikor hoztam a családnak és ott illatozott előttem a pogácsa, majdnem elgyengültem és beleettem. De ilyenkor mindig kell valami pótlás helyette. Ami tuti nem lesz ugyanolyan, de kielégíti azokat az igényeket. Így kerestem egy gyerekekkel készíthető, tejmentes, gluténmentes, cukormentes egyszerű receptet.
Recept:
Megfőztem az itthon fellelhető krumplit (900 g) hámozva, felkockázva, só nélkül.
Amikor megfőtt, Bencével közösen összetörtük krumplinyomóval. Megvártuk, amíg kihűlt.
145 g libazsírt felolvasztottam a bekapcsolt sütőben (175 fokra melegítettem elő a sütéshez).
Belekevertem a krumplit géppel. 315 g rizslisztet és 3 teáskanál sót folyamatosan hozzáadtam.
A gép után lisztetett deszkán gyerekekkel együtt átgyúrtuk, kinyújtottuk, kiszaggatuk.
Sütőpapíros tepsire tettük őket. Lekentük tojással a tetejét.
Elvileg fél óra alatt megsül, de nekem majdnem egy óra volt. Érdemes figyelni.
Melegen a legjobb! ?
Nagyon finom a medvehagymás és a spenótos és a verzió is.
Gyerekekkel közös program:
Minden fázisba be tudnak segíteni a gyerekek. Nagyon élvezik a közös munkát, sokkal jobban ízlik nekik a végeredmény és még fejleszti is őket. A tészta meggyúrása pl fejleszti a finommotorikát és a taktilis érzékelést. Az ecset használata is a finommotorikát javítja, tudunk segíteni a gyereknek, mi a helyes fogás. A számokat, mértékegységeket még nem ismerik ugyan, de a „több-kevesebb”, a halmazállapotok változását, a mérleg használtatá, a konyhai tevékenységeket szuperül meg lehet tanulni közben. Mindent megszimatolnak, megtapintanak és amit lehet, megkostolnak.
Receptet innen lőttem.