A koraszülött babák beszédfejlődési nehézségei és tippek anyukáknak
Főoldal » SzuperFecsegő » Milyen beszédfejlődési nehézségekkel kell esetleg majd szembenézni egy koraszülött babának?

Milyen beszédfejlődési nehézségekkel kell esetleg majd szembenézni egy koraszülött babának?

Minden olyan babát, aki a 37. betöltött terhességi hét előtt születik, koraszülöttként kezel az egészségügy. Ezen belül három kategóriába sorolják őket a koraszülöttekkel foglalkozó PIC (Perinativális Intenzív Centrum) osztályokon: a 2500 grammnál kisebb testsúllyal születők, az 1500 gramm alatti kissúlyú babák és az 1000 gramm alatti ún. extrém kissúlyú csecsemők. A koraszülöttség kezelése viszont nem csupán a kisbaba súlya és mérete miatt fontos. Ugyanis minél korábban történik a születés a tervezett időponthoz képest, annál összetettebb a beszédfejlődésre gyakorolt hatás.

Molnár Zsófi, #SzuperFecsegő logopédusa a beszédfejlődés szakaszairól és a koraszülöttek beszédfejlődéséről mesél nekünk.

A koraszülött babákat gyakran szondán keresztül táplálják

A beszéd kialakulásához vezető utat a szoptatás érinti a legintenzívebben. Sajnos vannak olyan koraszülöttek, akiket az első hetekben, hónapokban szondán át kell táplálni vagy lélegeztetőgépen kell tartani. Ezért a beszédszervek nem tudnak megfelelő ütemben fejlődni.

A szopóreflex a 32-34. terhességi hét körül alakul ki, tehát aki ennél hamarabb jön a világra, ott a szoptatás biztosan nehézségekbe ütközik. A mesterséges táplálás akadályozhatja az idegrendszer fejlődését ezen a fronton. A szopóreflex egy tudattalan cselekvés, amely a normál fejlődésű babák életének 4. hónapjában épül le, az idegrendszeri érés csalhatatlan jeleként.

Ha a koraszülött babát édesanyja nem tudja még szoptatni, akkor is hasznos, ha a csecsemő a saját anyatejét is megkapja szondán keresztül. Ez ugyanis valódi védőital a szervezetre és a bélrendszerre, továbbá hathatósan támogatja a külső fertőzésekkel szemben még védtelen immunrendszer erősödését is.

Ez a beszéd!

A koraszülött gyerekek fejlődési állapotát megfigyelve mindig vissza kell számolnunk annyi hetet, amennyivel korábban érkezett a baba. Tehát egy 32. hétre született csecsemő beszédfejlődése mindig legalább 2 hónapos (8 hetes) lemaradásban lesz. A beszédfejlődésben egyébként maximum 10-12 hónap lehet ez az eltérés, amit teljesen korrigálhatónak tartunk.

A csecsemők hazakerülése után a legfontosabb a fejlődésmenetben jelentkező késések diagnosztizálása és azok fejlesztése. Ezeket a vizsgálatokat egy szakmai csapat végzi. A kommunikációt illetően fontos tudnunk, hogy ha bármelyik alapvető fejlődési terület sérül, tehát a mozgás, a beszéd vagy a gondolkodás, akkor szinte biztos, hogy (kisebb vagy nagyobb) kommunikációs nehézségekkel is számolnunk kell.

A legfontosabb természetesen a helyes beszédminta és a szeretetteljes kapcsolatok megléte.

A legfontosabb természetesen a helyes beszédminta és a szeretetteljes kapcsolatok megléte.

A legfontosabb természetesen a helyes beszédminta és a szeretetteljes kapcsolatok megléte. Az első társas kommunikációs helyzet az anya-gyermek kapcsolat, ezért nagyon fontos, hogy a beszéd ne csak formailag legyen helyes, hanem mindig a megfelelő érzelmet kapcsoljuk hozzá. Hiszen a csecsemők elsősorban a hanglejtés, hangmagasság alapján értik meg a mondandónkat. Ez fogja meghozni majd a beszédkedvüket.

Ahogy általában a megkésett beszédfejlődésű gyermekekre is jellemző, az idő előtt született gyerekek beszédértése többnyire jobb mint a beszédképességük. Tehát a koraszülött kisgyermekek mindig jobban értik a beszédet, mint amennyit ki tudnak fejezni saját gondolataikból. Ha artikulációs hibákkal küzdenek, kisebb az aktív szókincsük, alacsonyabb a mondatalkotási szintjük, több nyelvtani hibát ejtenek, általában megfelelő komplex fejlesztés mellett 4-6 éves korra szépen behozzák kortársaikat és a lemaradások teljesen megszűnnek.

Mit tehetünk otthon a fejlesztésért?

1. SzuperTipp

A korai fejlesztés minden olyan 0-5 év közötti gyermek számára elérhető, aki egy vagy több fejlődési területen lemaradást mutat. Ez lehet a mozgásfejlődés, az értelmi fejlődés, a hallás- vagy látásfejlődés, a beszéd és nyelvi fejlődés, a szociális-, érzelmi fejlődés vagy a viselkedés. Ha bármelyik terület fejlődésében elmaradást észlelünk, akkor érdemes szakemberhez vagy a helyi szakszolgálathoz fordulni, ott kaphatunk ingyenes fejlesztést és tanácsadást.

2. SzuperTipp

Koraszülött gyermek cseperedése során különösen legyünk tekintettel arra, hogy ennek a babának nem volt elég ideje minden területen az életkorának megfelelő szintre fejlődnie. Így akadályozott körülmények között kell ugyanazokat a lépcsőfokokat meglépnie. Tartsuk mindig szem előtt azt a pár hetes, hónapos lemaradást, és adjunk meg minden lehetséges szakmai segítséget, hogy kellő magabiztossággal tudja behozni a fejlődésbeli elmaradását.

1. Gyakorlat

Mondókázzunk minden nap a gyermekünkkel! Legyen 2-3 jól bevált mondókánk, illetve tanuljunk-tanítsunk rendszeresen újabbakat! A mondókák nagyon fontosak a nyelvelsajátításhoz és a beszédfejlődéshez. Nem csak a szókincsük gyarapodik így a kicsiknek, hanem a beszéd dallama, ritmusa, a hangsúlyok, a hozzákapcsolt érzelmek, a társas helyzetek gyakorlása és a figyelem is fejlődik.

2. Gyakorlat

Gyermekünk beszéd- és nyelvfejlődését támogassuk meg vizuális segítséggel! A saját szókincshez, napi teendőkhöz, kedvelt témákhoz keressünk képeket. Vágjuk ki az újságból, szórólapból, reklámos brossúráról, beragaszthatjuk egy füzetbe is, így egy helyen gyűjthetjük az új szavakat, kifejezéseket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük