A koraszülött babák beszédfejlődési nehézségei és tippek anyukáknak
Főoldal » SzuperFecsegő » Milyen beszédfejlődési nehézségekkel kell esetleg majd szembenézni egy koraszülött babának?

Milyen beszédfejlődési nehézségekkel kell esetleg majd szembenézni egy koraszülött babának?

Minden olyan baba, aki a 37. betöltött terhességi hét előtt születik, koraszülött. Ezen belül három kategóriába sorolják őket a PIC (Perinativális Intenzív Centrum) osztályokon; 2500 grammnál kisebb testsúllyal rendelkezők, 1500 gramm alatti kissúlyú babák és 1000 gramm alatti ún. extrém kissúlyú csecsemők. A koraszülöttség kezelése viszont nem csupán a méret miatt fontos, hanem a fejlődésbeli, így a beszédfejlődési elmaradások miatt is.

Molnár Zsófi, #SzuperFecsegő logopédusa a koraszülöttek beszédfejlődéséről mesél nekünk:

A koraszülött babákat gyakran szondán keresztül táplálják

Ami a beszéd kialakulásához vezető utat a legintenzívebben érinti, az a szoptatás. Sajnos vannak olyan koraszülöttek, akiket az első hetekben, hónapokban szondán át kell táplálni vagy lélegeztető gépen kell tartani, ezért a beszédszervek nem tudnak megfelelő ütemben fejlődni. A szopóreflex kialakulása a 32-34. terhességihét körül alakul ki, tehát aki ennél hamarabb jön a világra, ott ez nehézségekbe ütközik. A mesterséges táplálás akadályozhatja az idegrendszer fejlődését ezen a fronton. A szopóreflex egy tudattalan cselekvés, amely a normál fejlődésű babák életének 4. hónapjában épül le, mely egy idegrendszeri érésnek a jele. Ha a koraszülött babát édesanyja nem tudja még szoptatni, akkor is hasznos, ha a csecsemő saját anyatejét is megkapja szondán keresztül, hiszen ez gyógyszerként hat a bélrendszerre, a szervezetre.

A koraszülött gyerekek fejlődési állapotát megfigyelve mindig vissza kell számolnunk annyi hetet/hónapot, amennyivel korábban érkezett a baba. Tehát egy 32. hétre született csecsemő beszédfejlődése mindig legalább 2 hónapos lemaradásban lesz (maximum 10-12 hónap lehet ez az eltérés, amit teljesen korrigálhatónak tartunk). A csecsemők hazakerülése után a legfontosabb a fejlődésmenetben jelentkező késések diagnosztizálása és azok fejlesztése. Ezeket a vizsgálatokat egy szakmai csapat végzi, melynek tagjai a következő szakemberek lehetnek például neurológusból, mozgásfejlesztő szakemberből, gyógytornászból, gyógypedagógusból, logopédusból, konduktorból, pszichológusból és más esetleg érintett szakemberből (audiológus, látássérültek pedagógusa, hallássérültek pedagógusa, fogorvos stb.). A kommunikációt illetően fontos tudnunk, hogy ha bármelyik alapvető fejlődési terület sérül, tehát a mozgás, a beszéd vagy a gondolkodás, akkor szinte biztos, hogy (kisebb vagy nagyobb) kommunikációs nehézségekkel is számolnunk kell.

Mit tehetünk mi otthon, hogy a legjobban segítsük a koraszülött babánk beszédfejlődését?

A legfontosabb természetesen a helyes beszédminta és a szeretetteljes kapcsolatok megléte.

A legfontosabb természetesen a helyes beszédminta és a szeretetteljes kapcsolatok megléte.

A legfontosabb természetesen a helyes beszédminta és a szeretetteljes kapcsolatok megléte. Az első társas kommunikációs helyzet az anya-gyermek kapcsolat, ezért nagyon fontos, hogy a beszéd ne csak formailag legyen helyes, hanem mindig a megfelelő érzelmet kapcsoljuk hozzá. Hiszen a csecsemők elsősorban a hanglejtés, hangmagasság alapján értik meg a mondandónkat. Ez fogja meghozni majd a beszédkedvüket. Ahogy általában a megkésett beszédfejlődésű gyermekekre is jellemző, az idő előtt született gyerekek beszédértése többnyire jobb a beszédprodukciós szintnél. Tehát a koraszülött kisgyermekek mindig jobban értik a beszédet, mint amennyit ki tudnak fejezni. Ha artikulációs hibákkal küzdenek, kisebb az aktív szókincsük, alacsonyabb a mondatalkotási szintjük, több nyelvtani hibát ejtenek, általában megfelelő komplex fejlesztés mellett 4-6 éves korra szépen megszűnnek.

  1. Tipp: A korai fejlesztés minden olyan 0-5 év közötti gyermek számára elérhető, aki egy vagy több fejlődési területen lemaradást mutat. Ez lehet a mozgásfejlődés, az értelmi fejlődés, a hallás- vagy látásfejlődés, a beszéd és nyelvi fejlődés, a szociális-, érzelmi fejlődés vagy a viselkedés. Ha bármelyik terület fejlődésében elmaradást észlelünk, akkor érdemes a helyi szakszolgálathoz fordulni, ott kaphatunk ingyenes fejlesztést és tanácsadást.
  2. Tipp: Koraszülött gyermek cseperedése során különösen legyünk tekintettel arra, hogy ennek a babának nem volt elég ideje minden területen az életkorának megfelelő szintre fejlődnie, ezért akadályozott körülmények között kell ugyanazokat a lépcsőfokokat meglépnie. Tartsuk mindig szem előtt azt a pár hetes, hónapos lemaradást, és adjunk meg minden lehetséges szakmai segítséget, hogy kellő magabiztossággal tudja behozni a fejlődésbeli elmaradását.

  1. Gyakorlat: Mondókázzunk minden nap a gyermekünkkel! Legyen 2-3 jól bevált darab, illetve tanuljunk-tanítsunk rendszeresen újabbakat! A mondókák nagyon fontosak a nyelvelsajátításhoz és a beszédfejlődéshez, hiszen nem csak a szókincsük gyarapodik így a kicsiknek, hanem a beszéd dallama, ritmusa, a hangsúlyok, a hozzákapcsolt érzelmek, a társas helyzetek gyakorlása és a figyelem is fejlődik.
  2. Gyakorlat: Gyermekünk beszéd- és nyelvfejlődését támogassuk meg vizuális segítséggel! A saját szókincshez, napi teendőkhöz, kedvelt témákhoz keressünk képeket, vágjuk ki az újságból, szórólapból, reklámos brossúráról, beragaszthatjuk egy füzetbe is, így egy helyen gyűjthetjük az új szavakat, kifejezéseket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük