A kismamajóga az első közös mozgásélmény a babával, amely fejleszti, stimulálja a baba idegrendszerét
Főoldal » Magazin » Kismamajóga: az első közös mozgásélmény a babával

Kismamajóga: az első közös mozgásélmény a babával

A legtöbb kismama tudja, sőt, előbb-utóbb határozottan érzi, hogy szüksége van valamilyen rendszeres mozgásra a várandósság 9 hónapja alatt. De vajon hányan gondolnak arra, hogy a választott mozgásforma milyen mértékben képes kihatni a baba fejlődésére? Hiszen ahogy a változatos étrenden keresztül különféle ízeket, úgy a terhestorna vagy a kismamajóga nyomán sokféle érzést, benyomást, ingert is küldhetünk a baba idegrendszerének. Kemenczky-Majer Amanda jóga – és kismamajógaflow-oktató írása.

Mitől válik babafókuszúvá a kismamajóga és mit nyerhet ezzel a baba? Összességében nagyon sokat! Induljunk ki abból, hogy a leendő kisbaba a magzati korban édesanyja testének szerves része. Így az édesanyát ért ingerek, benyomások folyamatosan hatnak a magzat fejlődésére. Jelentős részüket a baba érzékeli, sőt, reagál is ezekre. Miért lenne másként ez a torna vagy a jóga esetében? Egy helyesen összeállított gyakorlatsor képes stimulálni, és észlelhető pozitív változásokat előidézni a baba idegrendszerében.

Kismamajóga az első közös mozgás a babával
A jóga során a baba nem csak a mozgást érzékeli, hanem a feszültségoldás jótékony hatásait is

Oldjuk a feszültséget

Minden olyan mozgásforma hasznos a várandósság időszakában, ami nem jelent szélsőséges fizikai terhelést vagy sérülésveszélyt a kismamának. Ebből a szempontól a 2. trimeszter a terhesség legnagyszerűbb időszaka. A szervezet ilyenkorra már túlesik az új élet megjelenésével együtt járó hormonális sokkon. Ugyanakkor még nem jelent túlzott fizikai terhet a kismamának az apró magzat “cipelése”. Tehát viszonylag szabadon mozoghatunk anélkül, hogy különösen megerőltetőnek éreznénk a tornával járó fizikai kihívásokat.

Sok más mozgásformához hasonlóan a kismamajóga is a betöltött 12. héttől, vagyis a 2. trimesztertől a szülésig kíséri a kismamákat. A kismamajóga olyan célzott mozgás- és gyakorlatfajta, amely átmozgatja az átalakuló test minden pontját. Oldja a tipikus feszültségi pontokat, megelőzi és részben kezeli az jellemző kellemetlen testi tüneteket. Tipikusan ilyenek a vizesedés, az izomgörcsök, a savasodás, a hányinger, a visszér, az aranyér és gátgyengeség. De gyakori az álmatlanság vagy az állandó fáradtság, a magas vérnyomás és a derékfájás is.

A jóga – és különösen a kismamajóga – vitatathatatlan erénye, hogy nem a teljesítményre és a felfokozott fizikai kihívásokra helyezi a hangsúlyt. Nagyon leegyszerűsítve: az imént felsorolt kellemetlen tünetekre még nem tesz rá egy “lapáttal”. Sokkal inkább támogat, felkészít a szülésre és a babás életre. Lazít, nyugtat, emellett fejleszti a baba és mama kapcsolatát és a kicsi idegrendszerét is.

Egy hatékony jógaoktató mindezt kiegészíti légzőgyakorlatokkal, gátizomtornával, vizualizációkkal és relaxációs technikákkal, illetve a várandósság alatt felmerülő témákkal is. Összességében tehát a kismamajóga valóban segít örömteli várakozásként (és nem terhességként) megélni azt a bizonyos 9 hónapot.

Talán nem annyira köztudott, de a kismamajóga gyakorlása során nem csupán a mamán van a fókusz. Várandósként inkább csak az tűnik fel, hogy időnként gondolunk a babára, beszélgetünk a szülés utáni időszakról, és az óra végén a relaxációban elképzeljük a babát. Ennél azonban sokkal konkrétabb és komplexebb az a folyamat, ami a babával történik egy kismamajóga-órán.

A kismamajóga során a baba érzékeli az anya testének elmozdulásait, ami folyamatosan fejleszti, stimukálja az idegrendszerét és felkészíti őt a külvilág ingereinek fogadására
A baba érzékeli az anya testének elmozdulásait, ami folyamatosan fejleszti az idegrendszerét

Fejlesztjük az idegrendszert

Jó esetben a jógaóráról fizikailag és lelkileg elégedetten távozik a kismama. Kisimul, a teste ellazul, a klasszikus várandós tünetek enyhülnek és nyugalom árad szét benne. Nem ennyire szembetűnő ugyanakkor, hogy célzottan dolgoztunk a baba fejlődésén és a baba-mama kapcsolaton is. Mindezt azért, hogy a várandósság, a szülés és a gyermekágy minél természetesebb, békésebb, kiegyensúlyozottabb lehessen.

A képzett és tapasztalt kismamamjóga-oktató úgy állítja össze a gyakorlatsorokat, hogy a babát sokszor és sokféle vesztibuláris (egyensúlyi) és taktilis (tapintási) inger érje. Ha ugyanis ez megtörténik, az idegi érést hatékonyan segítettük, támogattuk. Ez a két rendszer, a vesztibuláris és a taktilis a két legkorábban érésnek induló idegrendszeri struktúra, és ezek már a 16-20. várandóssági héttől intenzív fejlődésnek indulnak.

A vesztibuláris rendszer a belsőfül csontos labirintusában található. Az itt elhelyezkedő három, egymásra merőleges, félkörös ívjáratban elmozduló folyadék révén ez a rendszer érzékeli a fej térbeli elmozdulását, a vibrációt és a gravitációt. Ha inger éri ezt az egyensúlyi-érzékelő szervet, azaz például az anya oldalra dől, az azonnal továbbítódik az agyba, és ez a megtapasztalás ingerként idegsejtek közti kötéseket hoz létre.

Ha a kismama, és ezáltal az anyaméh a térben bármilyen irányba elmozdul (fel-le, előre-hátra, oldalra, vagy éppen egy tánc során körkörösen) az egyensúlyi szerv összetett és folyamatos ingeráradatot tapasztal. Az ismétlődések hosszú távon gyorsabb ingerfeldolgozást, pontosabb testélményt alakítanak ki a magzatnál. Ebből adódóan a vesztibuláris rendszer átfogóan és döntően felelős a gyermek méhen belüli életéért és fejlődéséért. Sőt, a szülőcsatornába befordulásért, azaz a könnyedebb szülésért, és a születést követően a gyermek idegrendszerének érettségéért is.

A kismamajóga segít a gyermekkel való kapcsolat kialakításában és elmélyítésében
A rendszeres torna vagy a jóga erősíti a baba-mama érzelmi kapcsolatát is

Érzékelés a bőrön keresztül

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a magzatot egy langyos védőközeg, a magzatvíz öleli körbe. Az anyaméh mozgása során ez a magzatvíz is finom áramlásba, hullámzásba kezd. Ez a lágy, simogató érzet pedig a baba bőrén bekapcsolja a taktilis érzékelést. A bőrfelületünkkel történő ingerfelvétel és ismeretszerzés felelős a tárgyak súlyának, alakjának, felületének, illetve a nyomás és tapintás érzékeléséért. És mint saját bőrünkön is tapasztalhatjuk, a hő- és fájdalomérzetet is ez a rendszer továbbítja az agy felé. Ezek a korai megélések a későbbi tapasztalatokkal feldúsulva nagy mértékben támogatják a gyermek testképének, testsémájának és testtudatának formálódását. Ahogy a születés után egy ölelés vagy simogatás, úgy a méhen belül a magzatvíz „simogatása” is szerepet játszik az érzelmi egyensúly megalapozásában.

A várandós mama tehát bármilyen mozgásformát végez, a baba vesztibuláris és taktilis érése jelentős támogatást kap. Ha egy képzett kismamatorna vagy kismamajóga oktató állítja össze a gyakorlatsort, ez a külön figyelem még eredményesebbé teszi a folyamatot. Egy olyan gyermek, aki már az anyaméhben megkapja ezt a „természetes fejlesztést”, valószínűleg lépéselőnnyel indul. Nem csupán a magzatkora lehet harmonikusabb és a születése könnyebb, de a taktilis és vesztibuláris ingerek korai és célzott jelenléte stabilabb, reakciókészebb idegrendszert alapoznak meg. Ez pedig egyenes út a magas agyi kapacitás és érzelmi intelligencia kialakulása, azaz egy teljesebb élet felé.

Kismamajóga: célzott ingerek

A valódi kismamajóga-órákon alkalmazott babaközpontú gondolkodás nem hagyja figyelmen kívül a baba-mama kapcsolatot sem. Köztudott, hogy a kicsi a fejlettség egy szintjétől már az anyaméhben hallja az anya szívverését, az erekben a vér lüktetését, a bélrendszer hangjait, és a kintről beszűrődő zajokat is. Mindezt persze csak tompítva, mint mikor víz alatt hallgatózunk. Régóta tudjuk, hogy a baba felismeri az anya és a közeli családtagok, barátok hangját. Sőt, születése után gyakran megnyugtatják azok a dalok, amiket odabentről hallott. A baba érzékeli a hőmérséklet és fényviszonyok változását, a bevitt táplálék ízét, szagát, és megérzi az anya hangulatait is. Nem túlzás tehát azt állítani, hogy a korai kötődés a szülői házhoz, a mama főztjéhez vagy az otthoni környezethez a méhen belül kezdődik.

Vannak kismamák, akik nagy nyitottsággal és természetességgel fordulnak a babájuk felé már a fogantatástól kezdve. Mások csak a magzatmozgások megjelenését követően, vagy akár a szülés után próbálnak kapcsolódni mélyebben a kicsihez. Valljuk be, nem könnyű kapcsolatot kialakítani egy szemmel nem látható, karral nem ölelhető, nem szagolható kis lénnyel, még akkor is, ha tisztában vagyunk a fentiekkel. Holott a baba magzatként is érzi és igényli a felé irányuló gondoskodást, szeretetet, de nem mindig tudjuk, hogyan is fejezzük ezt ki irányába.

A NapfonatJóga biztonságos és kényelmes vezetett jógakurzust kínál a kismamák számára

A kismamajóga-órákon ez a korai kapcsolatfelvétel és kapcsolatápolás az óra szerves része. A felszínen csak annyit látunk, a mama átmozgatja a testét, gátizomtornát vagy légzőgyakorlatot végez, relaxál. De a felszín alatt valójában ugyanolyan intenzitással egy gyermek jövőjén és kettejük kapcsolatán munkálkodik.

Ha kismamaként neked is van kedved kipróbálni, megtapasztalni, átélni ezt az érzést – nem utolsó sorban pedig szívesen átmozgatnád saját magadat is -, szeretettel várunk a Napfonat Kismamajóga online kurzusainkon. A kismamák különleges igényei és fizikai sajátosságai szerint kifejlesztett programunkhoz a 2. trimesztertől kezdve bármikor csatlakozhatsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük