A Kinesio tape aszimmetrikus kéz/lábtartás korrigálására jó használható.
Főoldal » SzuperTest » Kinesio tape, a pótizom

Kinesio tape, a pótizom

Felnőttek körében már egészen ismert, népszerű megoldás a kinesio taping izom-, ízületi fájdalmak kezelésére, derék- és nyaki fájdalmak, húzódás, sérülés okozta feszülés enyhítésére. Kevésbé köztudott, hogy szakemberek a kinesio tapinget már egészen pici babakortól alkalmazzák babatorna kiegészítéseként.

Monspartné Szécsi Anikó (SzuperMozgó konduktora) szakmai pályafutása során több szakmai továbbképzést is elvégzett a témában. Ő leginkább ferdenyak szindróma és aszimmetrikus kéz- vagy lábtartás korrigálására szereti használni:
„A legtöbbet lábfej problémákra használom, mint például lábujjhegyezés, bokasüllyedés, befelé dőlő bokák. Egész csecsemőknél a bebx cipő (ezt pes adductus nevű problémára adják), dongaláb kezelések jó kiegészítése lehet a szalag. Sokat segít a ferdenyak szindrómával küzdő babáknak is. Nagyon jó eszköz speciális terápiáknál is, mint például agyvérzésen átesett féloldalas babáknál, gyerekeknél és egyéb komolyabb problémák esetében is.

A kinesio tape szétnyílt hasizom esetén is sokat segít

A kinesio tape szétnyílt hasizom esetén is sokat segít

Nagyon számít a minőségi ragasztó, illetve annak a megfelelő használata. Ami nagyon igaz szerintem és visszér műtét után én sokáig használtam emiatt, hogy a mikroszálas ragasztó megemeli kicsit a felső szöveteket így jobb keringést biztosít a sérült területeken. A helyes irányba “húzás” a szalaggal ingert ad, ami segíti a mozgások helyes kivitelezését. Mindezek mellett szerintem van placebo hatása is. Szép színes, gyönyörű, vagány kombinációkat lehet vele előadni. Ránéz az ember a kezére/lábára, a feltűnő színe miatt olyan, mint egy emlékeztető, hogy “hé, ezt lehet mozgatni” vagy “hát igen, ez olyan szép, hogy tuti használ”. Összességében szerintem nem rossz kipróbálni, van, akinek bejön, van, aki nem érez tőle semmit. Nem kell nagy csodákat várni tőle, alapvetően nem gyógyít magában, megfelelő aktív mozgással ki kell egészíteni a kezelést. Azzal vigyázni kell, hogy tartsunk két ragasztás között szünetet, mert eléggé kiszívja a bőrt. Kevés gyereknél allergizál, de előfordulhat. Illetve a leszedéssel kell trükközni, mert elég jól ragad.”

Szétnyílt hasizom és terhesség esetén is alkalmazható

Köldöksérvnél is alkalmazható a tape

Kinesio tape köldöksérv esetén

Én (Viniczai Dóra 😉 ) a szétnyílt hasizmomra próbáltam a kinesio tapinget. A hármas-ikerterhesség alatt 3-4 ujjnyira nyílt szét az egyenes hasizmom teljes hosszában, vagyis a szegycsonttól a szeméremcsontig. Olyan érzés volt legelőször a tape-pel, mintha megint lenne normális hasizmom, nem lötyögött az egész hasam kívül, belül. Sokkal könnyebb volt elvégezni a speciális hasizomgyakorlataimat, mérséklődött a derékfájdalmam. Szerintem egy nagyon jó eszköz, ha hozzáértő szakember helyezi fel. Amire szerintem figyelni kell, hogy fürdés után érdemes hajszárítóval megszárítani a tapaszt, ha nagyobb felületre van felhelyezve. Nekem legalábbis kellemetlen volt a hasamnak nedvesen. Ráadásul a tapasz hőre köt, így még a tartósságát is növelhetjük.

Várandós pocak

A kinesio tape terhesség alatt is a segítségünkre lehet.

Terhes nőkön is alkalmazható, de amikor én voltam várandós, sajnos még nem hallottam róla. Pedig sokat tud segíteni a pocak cipelésében és a szétnyílás mérséklésében is. Azt, hogy gyerekeken, sőt, csecsemőkön is segítenek már vele, Anikótól tudtam meg, tőle láttam, hogy segíti vele az aprók mozgásfejlődését.

Ha valakit mélyebben érdekel a téma, itt egy kis összefoglaló:
Forrás: http://viszenkft.hu/szakmai_cikkek_leirasok.php  , ahol Anikó 3 tanfolyamot is elvégzett a témában.

Elasztikus taping elmélete
A Kinesio tape módszer alapötletét a japán Kenzo Kase dolgozta ki a hetvenes években. Kórházi tapasztalataiból felismerte, hogy sok fájdalom az izmokat és az ízületeket körülvevő szövetek működési zavaraiból és ezen zavarok összjátékából ered. Ízületi problémákat gyakran az ízület körül kialakult izomdysbalance váltja ki, melyet az ellenoldali izomelasztikusság és izomerő különbség idéz elő (agonista és antagonista). Gyors izomtúlfeszítések rendszerint természetes védő kontrakciós reflexhez vezetnek. Ennek eredménye a sérülések (pl. ízületi duzzanat is azért jön létre, hogy ezt a reflexet gyengítse).
E felismerés tudatában fejlesztette ki Kenzo Kase a kinesio tape módszer alapelveit, hogy a test öngyógyító mechanizmusát támogassa a zavart területeken. A cél az volt, hogy a zavart szervezetben keletkező folyamatokat receptor ingerekkel segítse, és így elősegítse az öngyógyítást.
Kórházi munkája idején Kenzo Kase a betegeknél próbaképpen hagyományos, nem kinesio tape-et használt. Az ismert sport tape-ek azonban nem hozták meg a remélt sikert. Ezért kezdte el az elasztikus, a bőr számára semleges hatású tape-ek kifejlesztését.
Kis idővel a kutatás és hosszantartó kísérletek után fejlesztett ki egy speciális, az ő terápiás gondolataihoz igazodó kinesio tape szalagot. A szalagok elasztikus tulajdonságai lehetővé teszik az izomműködés normalizálását, az ödémák egyidejű csökkentését, az inak és a szalagok támogatását, továbbá fájdalomcsillapító hatásúak, miközben a különleges tapadó tulajdonságú akrilréteg csak a legritkább esetben okoz bőrirritációt.

Miért olyan hatékony a Kinesio taping módszer a fájdalomcsillapítás területén?
Izomgyulladás esetén a bőr és az izom közötti terület komprimált. Ebből következik a nyirokfolyadék csökkentett mértékű kiáramlása a gyulladásos területről, amely a nyirokrendszer zavarához vezet. Ez a kompresszió és a nyirokfolyadék csökkent lefolyása ingerli a fájdalom-receptorokat a bőrben és lokális fájdalom kialakulásához vezet. Ha a bőrt az érintett területen a szalag felhelyezése előtt és közben megnyújtjuk, a bőr a felragasztott szalaggal együtt a nyugalmi állapotba való visszahelyezést követően hullámos bőrráncot képez. Ez a bőrránc-effektus képezi a Kinesio tape módszer legfontosabb alapelvét.
A megemelés következtében fokozódik a nyirokképződés a kutis-subkutis területén lévő nyirok-kapillárisaiban. Ezáltal a nyirokfolyadék egyszerűbben tud a nyirokrendszerbe visszajutni, csökken a nyomás a szövetközti térben így a bőr receptorok ingerlése csökken és a gyulladást fenntartható fájdalom csökkenésével, megszakad egy ördögi kör, és a gyógyulás organizációs szakasz hamarabb elindulhat.

A kinesio tape módszer és az elasztikus szalag
A kinesio tape terápia sikeres alkalmazása érdekében feltétlenül kiváló minőségű szalagokat kell használni. A szalagoknak különleges tulajdonságokkal kell rendelkezniük, ezek képezik a mindenkori felhelyezési technikák alapját és következésképpen, ezen tulajdonságok által fejtik ki hatásukat.
Egy kinesio tape rugalmassága 130 – 140%, összehasonlítva az emberi izmok saját nyúlási képességével. Ez a rugalmasság teszi lehetővé az izomminőség normalizálását és a nyirok- és vérkeringés elősegítését.
A szalagok vastagsága, az alkalmazott és beleszőtt pamutfonal rugalmassága, valamint az akrilréteg hullám alakú felvitele többéves fejlesztés eredménye és a sikeres kinesio tape terápia alapja.
A felhasznált anyagok minősége és a feldolgozás, valamint a szalagok vízálló és légáteresztő tulajdonsága lehetővé teszi a hosszan tartó használatot és kényelmet Ezzel egyidejűleg megőrzi a páciens mozgásszabadságát sportolás, zuhanyzás, úszás, szaunázás közben, nem korlátozza vagy akadályozza a beteget munka vagy más, a mindennapi élethez tartozó tevékenység gyakorlása során.

Felhasználók és felhasználási területek
A hetvenes évek közepe óta zajlik a kinesio tape bevonása az élsportba és az általános orvostudomány és fizioterápia számos területére. Világbajnokságokon, olimpiai játékokon, különféle sportágak versenyein, legyen az röplabda, biatlon, futball vagy torna, az eredményes kezelési mód egyre biztosabb alkotórészévé vált a megelőzésnek és a rehabilitációnak.
Természetesen léteznek rehabilitációs koncepciók is, pl.: mellrák operáció esetére is kidolgozták és nagy sikerrel vezették be a kórházakban és rehabilitációs központokban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük