A baba látása és figyelme gyorsan fejlődik. Eleinte csak 25 cm-re lát el.
Főoldal » SzuperMozgó » Babák látása és figyelme

Babák látása és figyelme

Nézzük meg, hogyan fejlődik a babák látása és figyelme születésüktől kezdve odáig, hogy kialakul a teljes látásuk, vagyis 4 éves korig.

Születéskor:

A babák megszületésük után csupán 25-35 cm-re látnak. Ráadásul mindent fejjel lefelé, mivel a retinára így vetül a kép. Az agy 3-4 hét alatt, a gravitáció segítségével megtanulja korrigálni ezt a fordított képet. A kontrasztos és az éles kontúrú tárgyakat látják jól, valamint a mozgást is érzékelik. Próbáljunk babánkhoz minél közelebb hajolni, mosolyogni, grimaszolni neki, mimikánkkal felkelteni a figyelmét.

1,5-2 hónaposan:

6-8 hetes koruk között már láthatóan zavarja őket az éles fény. Majd elkezdik követni a tekintetükkel, először az egész arcukat fordítva, később csak a szemükkel, a fej fordítása nélkül. Egyre jobban figyelik és követik a látóterükbe kerülő mozgó tárgyakat, melyeket érdemes lassan középtől egyik, majd másik oldalra, majd fentről lefelé is az arcuk előtt mozgatni játékos fejlesztés céljából.

3 hónaposan:

Babák látása 3 hónapos korukban

3 hónapos korára a baba látása már sokat fejlődött, nyit a külvilág felé.

Ebben a szakaszban már arcot fixálnak, fejüket a hang irányába fordítják, visszamosolyognak, és tekintetükkel már mindkét irányba végig képesek tárgyakat követni. A látótérbe kerülő tárgyakat megpróbálják elérni, utánuk nyúlnak, már nemcsak a szemükkel követik mozgásukat. Ezt a nyújtózkodást a forgatás gyakorlásánál jól ki lehet használni.
Az első néhány hónapban a picik még a halványabb, pasztell színárnyalatokat kedvelik, az erősebb neonszínek még nagyon bántják a szemüket. A napi játékos fejlesztés során érdemes a színes tárgyakat akár hangingerekkel is kombinálni, hogy minél több érzékét fejlesszük a babának. Mindig várjuk meg, hogy az adott tárgyra, vagy hangra figyeljenek, és csak utána kezdjük el mozgatni.

6 hónaposan:

baba látása 6 hónaposan

a baba látása 6 hónaposan: elkezd kialatuldni a térlátás.

Már egész fejlett a baba látása, a két szemmel látottak összeolvadnak, egy képet formálnak, így kezd el a térlátás is fejlődni. Nagyjából két méteres távolságon belül nézegetik a környezetükben mozgó tárgyakat, alakokat. A kíváncsiság is egyre jobban hajtja őket a függőleges irány felé, próbálnak feltámaszkodni, felülni, négykézláb állni.

1 éves kortól:

Már a baba a látása nagyon közell áll a felnőtt képességeihez, csupán a látásélességnek kell finomodnia, 4 éves korra pedig már ez is tökéletesen kialakul.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük