A helyes orrfújás fontos, alapozzuk meg játékos gyakorlatokkal.
Főoldal » Magazin » Az orrfújás tudománya

Az orrfújás tudománya

Megérkezett az ősz és vele együtt az orrfújás időszaka is. Jóllehet nyáron sikerült akár több hétre is eltüntetni a porszívót a nappaliból, és az orrszippantót is elsüllyesztetted a gyógyszeres szekrény mélyére, most ismét helyet követelnek maguknak. A taknyos orrot ugyanis tisztítani kell! Ám akkor szívjuk vagy fújjuk? Az orrfújás megtanítása nem olyan nagy ördöngösség, azonban nem árt tudni néhány dolgot az orral kapcsolatban. 

Az orr feladata

Az orrfújás alapja, hogy a gyermek ismerje az orrát, tudja, hogy mire való és hogyan működik

Az orrfújás alapja, hogy a gyermek ismerje az orrát, tudja, hogy mire való és hogyan működik

Az orrfújás előtt beszéljünk egy kicsit magáról az orról. Az orrnak az az elsőleges feladata, hogy a beérkező levegőt megszűrje, nedvesítse és helyzettől függően felmelegítse vagy lehűtse. Ilyen értelemben a szervezet első fontos védvonalának számít. Az orrból a tüdőbe érkezik a levegő, onnan pedig a véráramba kerül az oxigén.

Eddig nagyon egyszerű a helyzet! Ugyanakkor van az orrnak egy komoly konkurenciája, ez pedig a száj. Bedugult orr mellett valódi áldás, hogy tudunk máshol is levegőt venni, nem csak az orrunkon. De a szájon át történő légzés tartósan több probléma forrása is lehet. A tartós szájlégzés egyik végeredménye általában a kusza fogazat, ami később szabályozásra szorulhat. Tehát érdemes inkább a helyes légzést megtanulni az orron keresztül.

Sok esetben a gyorsan romló fogak mögött is a szájlégzés a bűnös. A szájlégzés során ugyanis a ki-be áramló levegő miatt a nyál megszárad, és így nem tudja ellátni fogvédő funkcióját. Ennek egyenes következménye lehet a fogszuvasodás vagy akár az ínygyulladás is. 

A helyes légzés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni: befolyásolja a test egészséges működését, hozzájárul a megfelelő arcnövekedéshez és a fogazat alakulásához. Ahhoz, hogy mindez szépen alakuljon, az orrlégzést kell elsajátítanunk. Ez nem tűnik bonyolultnak, mégis sokszor lehet sikertelen. Okozhatják egyszeri megfázások, de hosszan fennálló orrdugulás esetén érdemes valamilyen allergiára gyanakodni. A legtöbbször por-, tej- vagy állatszőrallergia lehet a ludas. Az orrlégzés tudatosítása már önmagában fejlesztő hatással bír a gyerkőcre. Hiszen ezáltal megtanulhatja az arc és az orr részeit, a nagyobbak pedig azt is, hogy melyik a jobb és a bal oldali orrlyuk.

Az orrfújás megalapozása

Orrfújásra már egy kétéves kisgyermek is képes, de van akinek csak 4-5 éves korában sikerül elsajátítania. Ennek lehetnek mozgásfejlődésbeli, idegrendszeri okai, érdemes ilyenkor ezek irányába elindulni. Mégis hogyan tudjuk megtanítani az orrfújást? A hangsúly a fújás szón van.

A fújás-szívás elkülönítése sokszor gyakorlást igényel, de ezeket az evés-ivás során is könnyen beiktathatjuk. A szívószállal például nem csak szívni, hanem fújni is nagyon szórakoztató. Környezettudatos szuperanyukáknak ajánlom a papírból, bambuszból vagy szalmaszálból készült szívószálakat, illetve ezeknek a többszöri használatát.

Az orrunkkal való fújás és szívás megkülönböztetését már egy kicsit nehezebb elsajátítani. De erre is ott van például a papírzsebkendő, amit a szánkkal és az orrunkkal is meg tudunk libbenteni. Ha ez utóbbi jól megy, akkor nem lesz gond az orrfújás fújás részével.

A helyes orrfújás

No, de mire figyeljünk még ezen felül? Az orrlyukak közül egyet mindig zárjunk le, hogy a másikon tudjuk kifújni a levegőt. Ehhez kell egy kis kézügyesség és némi testtudat, de ezeket is ügyesíthetjük sok más játékon keresztül. Ha ez a szorítás jól megy, akkor kész is van az önálló orrfújás. Mi csak bátorítsuk gyermekünket, hogy minél sárkányosabban fújja az orrát.

Ahhoz pedig, hogy mindez könnyen menjen, két egyszerű tippet ajánlok.
1. tipp: Tudja-e a gyerkőcöd, hogy mire való az orra? Beszélgessetek róla, használjátok, szimatoljátok végig a lakást! 
2. tipp: Figyeld meg, hogy gyermeked orron vagy szájon keresztül lélegzik-e! Ha a száján keresztül, akkor gondold végig, mi okozhatja. Ha éppen nincs semmilyen kézenfekvő ok (pl. nátha, allergia) az orrdugulás hátterében, érdemes megmutatni fül-orr-gégész orvosnak vagy logopédusnak. Rossz szokás, de akár szervi elváltozás is állhat a szájlégzés hátterében. Ezeknek érdemes utánajárni és időben kezelni a problémát.

Az orr egy nagyszerű szerkezet, ami pompás játszótárs is lehet a mindennapokban. Íme, két egyszerű gyakorlat az orr “tudatos” használatára:

1. Gyakorlat: ping-pong labda gurítása orron való fújással. Akadálypályát is építhettek építőkockából, így még izgalmasabb.
2. Gyakorlat: az orrfújás tudatosítása. A jobb mutatóujjamal befogom a jobb orlyukamat és csak a bal orrlyukamon lélegzek. Utána cserélek, és a bal mutatóujjamal fogom be a bal orrlyukamat és csak a jobb orrlyukamon lélegzek. Gyakorlottak váltott oldallal is csinálhatják! (jobb kéz-bal orrlyuk, bal kéz-jobb orrlyuk). A különböző ujjak, illetve a jobb és bal oldal szórakoztató tanításához sem utolsó játék!

További videókat a rávezető gyakorlatokról a SzuperMozgó csoportunkban nézhettek, és szakértőinktől is kérdezhettek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük