A szétnyílt hasizom a szülésen átesett nők több mint felét érinti
Főoldal » SzuperTest » A szétnyílt hasizom régen és most

A szétnyílt hasizom régen és most

Hogy lehet, hogy most mindenkinek el van távolodva az egyenes hasizma, régebben pedig hallani sem lehetett a szétnyílt hasizom fogalmáról? Viniczai Dóra, a SzuperAnyuka RTM oktatójának írása.

A szétnyílt hasizom az egyenes hasizom eltávolodását jelenti.

Gyakran kérdezik tőlem, mi az oka annak, hogy most ilyen felkapott lett a szétnyílt hasizom mint téma. Vajon ez csak egy újabb fellángolás, mindenki az üzletet látja benne, vagy tényleg reális ez a figyelem?

Egyre tudatosabbak vagyunk a testünkkel kapcsolatban, egyre jobban odafigyelünk a részletekre. Szerintem minden nőnek szakszerű segítséggel kellene megkezdeni a regenerációt, az aktív életbe való visszatérést várandósság, szülés után, függetlenül attól, hogy egyébként érinti-e a szétnyílt hasizom problémája. A kutatások szerint a szülésen átesett hölgyek több mint felének lenne teendője ezzel.

Nem véletlen, hogy tőlünk nyugatabbra sok helyen a szülés utáni regenerációs programok az egészségügyi szolgáltatások szerves részét képezik, és az anyukák részvételét ezeken anyagilag is ösztönzik. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy a nők milyen egészségügyi és fizikai állapotban kerülnek vissza a szülést követően a mindennapi munkába. Hosszú távon pedig milyen egészségügyi problémákat sikerül megelőzni a szakszerű regenerációval.

Nem mindegy, mikor vagyunk várandósak

De nézzük meg a legfontosabb tényeket, amik megkülönböztetik a 40-50 évvel ezelőtti és a mostani  nők helyzetét. Megjegyzem, nagy valószínűséggel régen is sok nőt érintett a probléma, de sajnos nem ismerték a fogalmat és a kezelését. Olyannyira nem, hogy itthon pár évvel ezelőttig még a gyógytornászok képzésében sem említették a témát.

A legfontosabb ok, hogy 2-3 generációval korábban a nők átlagosan 20-25 éves koruk körül szültek, tehát egy olyan életkorban, amikor a test még sokkal könnyebben alkalmazkodik és regenerálódik. Az izmok, kötőszövetek sokkal rugalmasabbak. Nagyanyáink a gyermekágyi időszakot is jobban betartották, a friss anyukáknak segített a több generációs nagy család, szomszédok vitték a komatálat. És talán mondanom sem kell, nem mentek el futni sem pár héttel a szülés után.

A sok ülőmunka és a helytelen edzés a várandósság előtt és alatt szintén ront a helyzeten. Nem utolsó sorban pedig nem volt ennyire középpontban a vágyott “tökéletes” test, sokkal elfogadóbbak voltak magukkal a nők. Nem volt cél, hogy szülés után maratont fussanak, vagy izmos kockás hassal büszkélkedhessenek bikiniben a strandon vagy éppen az instán.

A szétnyílt hasizom regenerálása: műtét helyett torna

Annak viszont nagyon örülök, hogy egyre jobban benne van a köztudatban, egyre több orvos, védőnő, edző és főleg, hogy egyre több anyuka ismeri a szétnyílt hasizom fogalmát, tüneteit, következményeit. És időközben nagyon hatékony módszereket dolgoztak ki arra is, hogyan lehet regenerálni a hasizmokat, megerősíteni a hasi kapszulát és lényegében tünetmentessé tenni a szétnyílt hasizom következményeit – az esztétikai javulásról már nem is beszélve. Mindezt műtét nélkül, “csupán” rendszeres tornával.

Viszont fontosnak tartom megemlíteni, hogy várandósság után nem csak a szétnyílt hasizmokat kell regenerálni! A hasizmok nem csak eltávolodnak, hanem megnyúlnak, elvékonyodnak, extrém esetben gátlódhanak is. Figyelmet kell szentelni a medencefenék izmainak és a hátizmoknak is. Gyakran a nagy, hirtelen súlynövekedéstől és a hormonok hatásától a talp is kilapul, a boltívek csökkennek, eltűnnek. De tornával ez is szépen kezelhető. A lelki tényező pedig legalább ilyen fontos: a mozgás örömet és energiát ad. Hasonló helyzetben lévő nőkkel találkozik az anyuka, megértő fülekre és praktikus tanácsokra talál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük