Zsebes karaj | SzuperAnyuka
Főoldal » SzuperAnyuka konyhája » Zsebes karaj

Zsebes karaj

Szeretem az olyan recepteket, mint a zsebes karaj, amik kevés előkészülettel és rövid aktív munkával elkészíthetőek. Tej-, cukor-, gluténmentes, így én is ehetem. Nekem nem az számít, hogy kevés féle alapanyagból készüljön, hanem hogy pik-pak össze lehessen rakni, utána már elvan magában a sütőben. Mindig kiakadok azokon a recepteken, amik pl csak 3 összetevősek, de abból egy biztosan tojás, amit 3 féle módon kell felverni, 4 tálban…

Hozzávalók:

zsebes karaj megtöltve

A zsebes karaj töltelékét bátran variálhatjuk

  • Egybe karaj
  • bors
  • kacsa- vagy libazsír
  • hústű
  • kerámiatál
  • alufólia

Töltelékre pedig ez csak egy példa, nyugodtan  lehet ízlés (és otthoni készlet) szerint variálni.

  • paradicsom szeletek
  • frissbazsalikom levelek
  • sajt szeletek: tejfehérje érzékenyeknek növényi sajt (mivel a sütőben kifolyik a tálba, érdemes vagy csak normál sajtból, vagy csak növényiből készíteni)

Előkészületek:

így vagdaljuk be a húst

Zsebes karaj bevagdalása

Az egybe karajt leöblítem, megtisztítom. Kb 2 cm-enként bevagdosom úgy, hogy a hús alja egyben maradjon. Így készítek a zsebeket, amikbe a legváltozatosabb dolgokat lehet tenni. Ha véletlenül túlmélyre vágok egy zsebet, átszakad, az sem tragédia.

Besózom, borsozom, attól függően, mi kerül bele. Előkészítem az összes hozzávalót, kerámiatálat, zsírt, fóliát és bekapcsolom a sütőt 180 fokra, nem légkeverésesre.

Összeállítás:

Ebben a gyerekekis nagyon lelkesen segítenek mindig. Szeretem, ha körülöttem nyüzsögnek a konyhában.

A legváltozatosabb verziókat lehet kihozni belőle. Nekem nagy kedvencem a sajtos, paradicsomos, bazsalikomos. De nagyon finom a szalonnás, fokhagymás, lilahagymás is. A pestos, sonkás már kicsit pikánsabb, az inkább felnőttverzió. Persze gyereke válogatja… Készítettem már céklásat, olajbogyósat, kukoricásat.

Végmunkálatok:

Ha beletettem az összes tölteléket, 2 db hústűvel rögzítem a végeit. Egymással szembe a két végéről beleszúrom a hústűt, így nem esik ki a belevaló.

A kizsírozott kerámiatálba beleteszem. Alufóliával letakarom. Beteszem a sütőbe. Jót tesz neki, szaftosabb lesz, ha időnként a saját levével meglocsolgatom. Amikor megpuhult, leveszem a fóliát és ha nem vagyunk még szörnyen éhesek, akkor így is sütöm még egy kicsit, hogy szép színt kapjon.

Tálalás:

Érdemes egy kicsit hagyni hűlni, mert könnyebb lesz a szeletelés. Sréhen vágom a szeleteket, hogy a zsebek és a töltelék szépen kirajzolódjon.

További recepteket találtok zárt Facebook csoportunkban, a SzuperAnyuka konyhájában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük