Főoldal » SzuperMozgó » 291 liter anyatej

291 liter anyatej

A várandós kismamák döntő többsége szoptatás-párti. Én is arra gyúrtam várandósan, hogy legyen elég tejem, és az újszülött csöppségek is minél előbb megtanulják, hogyan aknázhatják ki ezt az ideális táplálékforrást. Az esetek többségében szerencsére kiválóan működik a dolog, beindul a szopási reflex és van anyatej is. Valljuk be, ez a létező legjobb és legkényelmesebb megoldás babának és mamának egyaránt az első időszakban.

De mi a helyzet kettő vagy három ikertestvér esetén, amikor a kereslet bőven meghaladja a kínálatot? Indulhat a fejés, méghozzá “nagyüzemi” módszerekkel 🙂 Nálam éppen 291 liter lett belőle.

Randik a fejőgéppel

Beindult a szülés magától a magzatvíz elfolyása után, de a tejem nem lövellt be rögtön. A gyerekek picinek születtek. Erősek voltak, de aprók, alacsony vércukorszinttel. 3 óránként etetni kellett őket éjjel-nappal. Így már első nap úgy döntöttem (nem volt túl sok választási lehetőségem), hogy adjunk nekik tápszert. És belevágtam a fejésbe is, hogy minél hamarabb beinduljon a tejtermelés.

Meg is lett az eredménye. Tej volt, de nem elég. Továbbra is kellett a tápszer. Próbálkoztam a szoptatással is, de nem jártam túl nagy sikerrel. Időben pedig szinte menedzselhetetlenné tette a mindennapokat: mire egyik elegendőt szopott, éhes lett a másik, utána a harmadik, és kezdhettem elölről az egészet. Így a cumisüvegből etetés 3 babánál nagyon racionális döntésnek tűnt. Nekem akkor az volt a legfontosabb, hogy a gyerekek gyorsan megerősödjenek és lehetőleg minél több anyatejet kapjanak. Az pedig, hogy milyen módon kerül beléjük, inkább szervezési kérdés volt, mint érzelmi.

Az alapszetthez rengeteg tartozékot, tölcsért, szelepet, üveget vásároltunk, mert a napi négy fejés mellett egy szett mindig a mosogatógépben, egy másik pedig a sterilizálóban időzött

A dupla fejes Lansinoh fejőgép, meg a hozzá való teljes szett. Az anyatej fejésének ipari méreteire jellemző, hogy a gépet garanciaidőn belül cserélni kellett, a forgalmazó pedig nagyon gyors és rugalmas volt, ami sokat jelentett akkor, amikor nem várhattam napokat egy új gépre

Tehát fejtem. Sokat. Nagyon feszes volt a napi menetrend, minden dolgot optimalizálni kellett. Nem volt elég egyszerűen csak gyors dolgokat választani: mindenből a leggyorsabb, a leghatékonyabb és a legpraktikusabb kellett.

A fejéssel is így voltam, ezért egy dupla fejes Lansinoh fejőgépet vettünk. De sajnos, ha mind a két fejet használtam egyszerre, nem volt elég hatékony. Sokkal erősebben szívott egy fejjel. Arra is rájöttem, hogy egészen más tejcsatornákat tudok megdolgoztatni gépi és kézi fejéssel. Így a kettőt kombináltam. Míg az egyik mellemen dolgozott a gép, a másikat kézzel fejtem. Majd cseréltem. Bevezettem azt a menetet, hogy 7-7 perc (pl. bal géppel, jobb kézzel 7 percig, utána csere, majd megint 7 percig fordított felállásban), aztán 5-5 perc, majd 3-3 perc. De ha jött még tej, még tovább. Akkor lehet a tejtermelést fokozni, ha teljesen kiürítjük az egész rendszert. Plusz még egy kicsit fejjük, mert akkor a szervezet azt érzékeli, nagyobb a kereslet, legközelebb többet kell termelnie.

Naponta négyszer randiztam a fejőgéppel. Ébredés után, délben, 4 körül és lefekvés előtt. Így eltelt az esti és a reggeli között kb. 8 óra fejés nélkül, de ettől még nem apadt el a tejem és nem is indult be a peteérésem. Viszont a reggeli fejés sokkal több is lett. Időben és mennyiségben is. Mindig felírtam, mikor mennyi tejet tudtam fejni. Így láttam, mit kell felülmúlni másnap. 1-2 hónap alatt beállt a mennyiség: 1-1,2 liter/nap.

730 óra az anyatej körül

Két Adamo hinta és egy pihenőszék - ezek voltak a napi ötszöri anyatej adag után az altatás kihagyhatatlan alapkellékei

Az Adamo hinták, azon túl, hogy a gyerekek imádják és kiváló fejlesztőeszköz is, valódi áldásnak bizonyultak a hármas ikrek altatásakor

A legemlékezetesebb fejésem az volt, amikor óriási vihar jött (ekkor zárta el Nagykovácsit az ónos eső a külvilágtól) és áramszünet lett. A tök sötétben, egyedül a 3 babával, a telefonom fényénél, 4 db ceruzaelemet kellett összeszednem a házban, hogy az addig hálózatról működtetett gépet elemmel is használni tudjam. Távirányító, fényképező vakuja, nem is tudom, honnan szereztem még, de megszereztem. A piciket magam köré fektettem és énekelve fejtem. Viccesek voltak azok az életképek is, amikor hármat egyszerre kellett foglalkoztatnom, miközben a dulpakezes-gépes fejést nyomtam: egyiket a lábamnál, a pihenőszékben hintáztattam. Másik az adamo hintában, amit a hintára erősített madzaggal néha megmozgattam. A harmadik pedig vagy mellettem a babahordozóban, vagy a másik hintában, hasonló módszerrel ringatva.Néha nagyon nehéz volt beütemezni, megvalósítani, de nekem ebben az időszakban a fejés volt az első. Vagy legalábbis a prioritási lista elején szerepelt. Ha mennem kellett valahova, vittem a kis pakkomat. Ha sírtak a gyerekek, próbáltam megnyugtatni őket, de akkor is fejtem. Mert úgy éreztem, rövid és hosszú távon is ezzel tudok a legtöbbet segíteni a babáknak.

Sok pozitívuma volt:
– az életben nem néztem annyi tévésorozatot, mint fejés közben
– a napi étkezések több mint felét anyatejben kapták
– az immunrendszerük erősödött tőle, rengeteg ízt megismertek
– nem menstruáltam a terhesség után még 9 hónapig
– majdnem 300 liter tejet lefejtem
– rengeteg pogácsát és kekszet ehettem – fejtem, és közben ettem.

De persze árnyoldalai is voltak:
– napi 3 órám ezzel telt
– a pogácsa- és keksz-áradatnak csak egy része alakult át tejjé (én ahhoz a típushoz tartozom, aki jól meghízik a tejes időszakban, de mondjuk a tej elapadása után pikk-pakk le is fogytam)
– ez a kb. 730 óra fejés bizony nyomot hagy a testen

Ennek ellenére máig nagyon hiányzik, hogy nem szoptattam. Csak ezért az egy dologért is nagyon szívesen vállalnék még egy picit. De ha ezt a helyzetet újrakezdhetném, ugyanígy csinálnám megint. Így tudott a család, a barátok és a dada is a legtöbbet segíteni, így voltak szervezhetők a mindennapok, tartható a szoros napirend. Az éjszakákat mindig a férjemmel együtt csináltuk végig. Soha nem kellett egyedül virrasztanom, és ketten együtt sokkal gyorsabban meg is etettük a három apróságot.

Az pedig az emberi test csodája, hogy az emlékek felidézésétől, ahogy írom most nektek ezt a posztot, feszül a mellem és szúrkál… Mindjárt megint beindul 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük